Viata in colectivitate

imagesIn primii ani din viata traim alaturi de parinti si rude, fara de care nu ne putem descurca in viata de zi cu zi. De la gradinita, insa, va trebui sa ne adaptam sa stim sa traim in colectivitate. Pentru 17-18 ani sau chiar mai mult, colectivitatea ne va fi a doua familie in afara de parintii de acasa. Va trebui sa stim sa ne subordonam unor reguli clare de conduita si comunicare in colectiv. E drept ca vom avea educatori, si profesori mai tarziu, care ne vor invata tot ce inseamna disciplina si ordinea in cadrul unei colectivitati.

Scoala si cum stim sa ne comportam in colectiv, ne vor ajuta sa avem o viata linistita, pentru ca majoritatea timpului traim inconjurati de colegi, prieteni si profesori, si trebuie sa stim cum se traieste intr-un colectiv unit. Fiind ca a doua familie, colectivitatea ar trebui sa ne invete lucruri bune despre viata si familie in general. Multi inteleg altii mai putin, dar cum scoala si traiul in colectivitate vor fi piatra de temelie a formarii noastre ca adulti, e bine de invatat si de aplicat tot ceea ce inseamna o viata impreuna cu colegii si prietenii. Sa nu uitam ca acum se leaga cele mai durabile prietenii care uneori vor tine toata viata. Acum in colectiv se vor vedea cine e mai “dezghetat” la minte si cine nu.

Exista totusi foarte multe aspecte pozitive de invatat atunci cand ajungem sa traim in colectivitate. Felul cum ne imbracam, felul cum vorbim si foarte multe aspecte legate de conduita si respect fata de cei din jurul nostru. Ca nu toata lumea vede a trai in colectivitate un mod de viata, asta e un alt subiect pe care o sa-l dezbat in alte articole pe viitor. In colectiv ori te adaptezi si inveti sa fii un tovaras bun, ori de vei autoizola de ceilalti.

Intr-adevar, o data ce intri la gradinita sau in clasa intai, viata ta este un sir de adaptari la traiul in colectiv. Cum insa viata de licean sau student reprezinta o provocare mai mare, ai putea sa intampini mici dificultati, in special la inceput de drum. Pentru a face fata tuturor incercarilor pe care le presupune viata intr-o colectivitate, este important sa stii ce sa faci – descopera cateva “ponturi” in randurile urmatoare!

In momentul in care iti faci aparitia intr-o colectivitate, incepe prin a face cunostinta cu cat mai multa lume si a discuta cu noii tai colegi. Nu incerca, totusi, cu disperare sa te faci remarcat sau sa afli informatii personale de la cei din jurul tau! In primele zile, cel mai bine este sa abordezi subiecte neutre, sa descoperi cu cine ai mai multe lucruri in comun si, asadar, cine ar putea deveni noii tai prieteni.

Fiecare dintre noi isi are propriul rol intr-o colectivitate. Chiar si atunci cand vorbim despre grupa ta de la liceu sau facultate, trebuie sa iti gasesti locul in cadrul acesteia. Unii pot fi glumetii grupei, altii, liceenii sau studentii silitori. Oricum ar fi, poarta-te natural, nu incerca sa pari altceva decat esti – daca nu-ti place sa iesi in cluburi in fiecare noapte, nu pretinde ca iti place doar pentru a te face remarcat – pentru a nu-ti crea o imagine falsa in ochii colegilor tai. Poti pur si simplu sa nu te duci in club si sa iesi la o cafea daca asta iti place, nu trebuie sa te duci cu forta in club doar asa ca prietenii si colegii vor rade de tine maine ca esti un “mototol”.

Fii saritor. Este o idee excelenta sa te straduiesti sa le fi de ajutor colegilor tai, intrucat astfel le vei castiga respectul si prietenia. Atentie, insa, sa nu devii acela care face munca tuturor – este suficient sa iti ajuti colegii din cand in cand la teme sau la diverse proiecte, dar stabileste niste limite si nu te lasa exploatat! E bine in ochii colegilor sa arati ca esti saritor, dar sa nu fi luat de fraier de toti care nu vad in a invata un tel in viata de la scoala.

In grupa ta de la liceu sau facultate poti gasi cativa prieteni adevarati. Insa nu incerca sa ti-i faci apeland la tot felul de comentarii rautacioase la adresa altora (colegi, profesori, etc.), nici nu incepe sa dezvalui secrete personale imediat ce te imprietenesti cu cineva. Gandeste-te ca dezvaluirile prea personale venite prea repede, cat si comentariile rautacioase risca sa ii indeparteze pe ceilalti de tine!

Gesturile marunte pot face minuni intr-o colectivitate. Un cadou de ziua unuia dintre colegi, un zambet pe hol, un compliment sincer pot sa intareasca relatiile pe care le ai cu ceilalti. Alege sa vezi calitatile colegilor tai, in detrimentul defectelor, si straduieste-te sa eviti pe cat posibil conflictele care pornesc de la lucruri neinsemnate. A evita conflictele nu face decat sa vezi viata de scoala nu ca pe un camp de lupta, ci ca pe o rampa de lansare catre ce va urma in viitor in viata de adult.

Atunci cand iti doresti sa te integrezi si sa duci o existenta usoara si relaxanta intr-o colectivitate, este esential sa gasesti un echilibru intre ceea ce iti doresti tu si dorintele celorlalti, si sa le oferi celorlalti respectul de care vrei sa ai si tu parte. Ca vrem ca nu vrem trebuie sa fim parte integranta a colectivitatii, mai ales cat suntem a scoala, dar si mai departe la locul de munca si in cercul de prieteni. Vreau sa aud comentarii depre acest subiect interesant, zic eu, si nici like-urile sa nu lipseasca.

Add a Comment