Sentimentul unic de legatura mama-copil

mama-cu-copil-in-brateSentimentul matern este unic in viata si nu cred ca se poate exprima in cuvinte. Aproprierea si legatura puternica intre mama si copil se face inca din viata intrauterina, atunci cand purtand in pantece o viata, mama simte toate miscarile fatului. Nu stiu cum este acel sentiment unic al miscarii fatului in burta, dar presupun ca este o senzatie de implinire si bucurie.

Legatura dintre mama si copil este pe viata, indiferent ce intorsaturi va avea viata si indiferent ce relatii interumane vor fii intre mama si copil. Se poate ca odata cu inaintarea in varsta ca aceasta relatie sa nu fie asa de armonioasa precum vrea mama sau copilul, dar cert este ca mama urmareste toata viata evolutia si comportamentul copilului sau copiilor. Se spune ca mama iarta orice prostii sau nereguli ale copilului, deoarece este trup rupt din trupul mamei si relatia este durabila in timp, indiferent de problemele aparute pe timpul vietii intre cele doua persoane. Sentimentul si senzatia de ocrotire apare nu numai inca din faza de fat, ci si dupa nastere cand mama alapteaza si are grija de copil sa nu-i lipseasca nimic pentru a avea o dezvoltare cat mai buna.

Se poate spune ca sentimentul matern se dezvolta odata cu prima miscare a fatului in burta si se amplifica odata cu aproprierea nasterii. Nasterea este un eveniment fericit in viata oricarui cuplu, aducand pe langa satisfactia implinirii, un sentiment de utilitate zicand ca am facut si noi ceva in viata asta, adica am dat nastere la o alta viata. E adevarat ca e nevoie de doi sa concepi un copil, dar sentimentul matern este mult mai dezvoltat decat cel patern. Chiar daca sii tatii sunt foarte grijulii si atenti cu copilul, nu se compara cu sentimentalismul mai ridicat al mamei. Se instaleaza o legatura telepatica intre mama si copil, nu multe au fost cazurile cand mama simte de la distanta situatiile grele ale copilului, chiar daca acesta nu-i spune ca are probleme. Senzatia ca poate copilul este in pericol este foarte dezvoltat la mame, chiar si departe fiind de familie si implicit de copil.

Sunt si mame denaturate care isi abandoneaza copilul nou nascut, dar cred ca sentimentul matern nu dispare nici in astfel de cazuri. Doar probabil mamele cu probleme psihice pot sa nu simta acel sentiment unic de legatura itermaternal, dar undeva in adancul mintii lor bolnave tot au un instinct dezvoltat al apararii si cresterii unui copil. In astfel de cazuri copilul nu are nici o vina, fiind adus pe lume de cineva care nu poate discerne ce implica nasterea si cresterea unui copil. Orice am zice si face, legatura dintre mama si copil este cu adevarat o relatie unica si nimeni nu o poate rupe oricat s-ar stradui sa faca acest lucru. Din pacate in ziua de astazi cazurile sociale se inmultesc pe zi ce trece si foarte multe familii inconstiente dau nastere la copii pe care mai apoi ii abandoneaza, sau pur si simplu ii lasa in voia sortii sa creasca cu voia Domnului. Este aceeasi lipsa de comunicare si incultura in educatia sexuala a familiei, multe din aceste familii traind intr-o lipsa totala de educatie, pentru ei acest lucru fiind tabu. A te informa ce inseamna sa dai nastere unui copil si cum vei reusii tu in viata sa-i oferi toate conditiile de trai, nu este ceva de domeniul fantasticului, ci pur si simplu face parte din viata.

Nasterea unui copil poate fii la unele cazuri speciale un moment greu, mai ales la sarcinile nedorite, pentru ca lipsa de informare sexuala si cum sa ne protejam sa evitam astfel de situatii jenante, lipseste din pacate cu desavarsire. Una peste alta relatia dintre mama si copil este ceva unic si nu se poate exprima in cuvinte, pentru ca el se simte cu adevarat pe propria piele. Un sfat de sfarsit: aveti grija de voi si da-ti nastere la copii sanatosi si buni pe viitor sa-si urmeze cursul firesc al vietii, adica si ei la randul lor sa dea nastere la copii. Iubiti-va sincer si sa aveti parte numai de copii sanatosi si frumosi.

Comments

  1. dorina  January 26, 2013

    Super tare. Imi place. Eu din fericire sunt mama. Sentimentul ca porti o noua viata in pantece este unic si nu se poate exprima in cuvinte, si mai ales miscarea pe care o face copilul in burta ese sublim poate cea mai mare legatura atunci se face. Pacat ca unele mamici abandoneaza copiii care i-a tinut in burta pentru ca nu poti uita acele trairi, insa nu noi suntem in masura sa judecam pe cineva.

    reply
  2. admin  January 26, 2013

    Da legatura mama-copil este intradevar unica si doar mamele pot stii cu adevarat ce simt atunci cand copilul misca in pantece.

    reply

Add a Comment