Lipsa somnului, o problema majora

87969Desi somnul este esential vietii, foarte multi dintre noi ignora sfatul medicilor care spun ca sa dormim 8 ore pe noapte. Somnul este un element esential pentru sanatatea noastra si, alaturi de alte trebuinte de baza care trebuie satisfacute (foamea, setea, respiratia, sexul), permite supravietuirea speciei. In timpul somnului se petrece revigorarea organismului – recuperarea fizica si psihica – prin refacerea rezervelor de energie (de care avem atata nevoie pentru indeplinirea activitatilor zilnice). Lipsa somnului aduce o scadere a intregii functionalitati: suntem confuzi, obositi, ne miscam cu o oarecare lentoare, ideile nu mai prezinta coerenta, deciziile sunt luate cu greutate, tindem sa ne enervam usor, devenim agresivi etc. Totodata lipsa somnului aduce dupa sine si probleme de comportament fata de partenerul de viata, deci o problema in plus pentru viata de cuplu.

Daca deprivarea de somn se deruleaza pe o perioada mai lunga de timp, creierul functioneaza in stare de avarie. Astfel, neuronii nu se mai regenereaza, nu mai sunt produse conexiuni sinaptice, iar informatiile noi nu mai sunt retinute pentru ca nu se mai formeaza memorie noua. De asemenea, activitatea din lobul temporal, zona responsabila de procesarea limbajului, dispare, aceasta actiune fiind preluata de lobul parietal, dar cu un randament scazut, de aici si lentoarea in vorbire.

Halucinatiile pot fi un alt simptom al lipsei indelungate de somn si apar ca urmare a faptului ca functiile de calibrare nu mai sunt realizate optim, iar creierul nu mai reuseste sa ofere o imagine corecta a realitatii, inlocuind-o cu una deformata. Si procesul de invatare se desfasoara sub influenta somnului, iar noile abilitati deprinse peste zi au nevoie de minim opt ore de somn pentru a fi retinute. Pe parcursul ciclului de somn, creste productia de proteine care ajuta la regenerarea neuronilor si crearea sinapselor. Doar astfel putem invata lucruri noi, pe care sa le folosim ori de cate ori avem nevoie.

Intreaga imunitate a corpului este afectata de lipsa somnului, de exemplu, scade numarul celulelor albe, iar cele ramase nu mai reusesc sa previna sau sa inlature infectiile. Deseori se observa cresterea in greutate, pentru ca organismul isi pierde din capacitatea de a metaboliza zaharul, transformandu-l in grasime. Desi credem ca somnul de peste zi va ajuta la recuperarea integrala a energiei consumate dupa o noapte in care nu am dormit, se pare ca avem nevoie de dublul orelor pierdute pentru refacerea resurselor, asa ca trebuie sa fim pregatiti sa adaugam macar o ora de somn in fiecare zi pe parcursul unei saptamani.

In concluzie, deprivarea de somn conduce la oboseala, reactii incetinite, vedere incetosata sau perturbata, disconfort si probleme de sanatate. Somnul de noapte este momentul in care corpul tau isi incarca bateriile si in care efectueaza anumite sarcini de intretinere. Mai exact, somnul este perioada in care corpul tau se vindeca de toata oboseala si energiile negative acumulate pe parcursul zilei care tocmai s-a incheiat. Din pacate insa, tot mai putine persoane respecta programul celor 8 ore obligatorii de somn, iar acest obicei pe termen lung are cateva consecinte destul de grave. Iata cateva dintre ele:

Somnolenta. Daca nu dormi suficient pe parcursul noptii este foarte posibil ca in timpul zilei sa te confrunti cu stari cumplite de somnolenta – sunt oameni care se plang de faptul ca nu isi pot tine ochii deschisi atunci cand se afla la birou si ca nu pot repara aceasta problema nici macar cu o cana mare de cafea. Privarea de somn este vinovata de lipsa puterii de concentrare si randament intr-un procent de aproape 32%.

Probleme de imunitate. Sistemul tau imunitar are si el de suferit de pe urma privarii de somn, iar numarul redus de ore de somn este asociat cu scaderea nivelului de globule albe. Astfel, studiile au demonstrat ca persoanele care obisnuiesc sa doarma mai putin de 7 ore pe noapte se imbolnavesc mai usor si se insanatosesc mai greu.

Probleme de greutate. Cand ajungi sa dormi mai putin, organismul tanjeste dupa alimente cu un continut ridicat de zahar si carbohidrati. Dereglarea meselor si consumul de dulciuri vor avea impact imediat asupra greutatii, iar odata dereglat metabolismul, este posibil sa te confrunti mai tarziu cu imposibilitatea de a slabi.

Lipsa motivatiei. Atunci cand dormi mai putin te simti epuizat atat fizic cat si psihic, iar cel mai rau este atunci cand in mintea ta ia nastere o stare de letargie, de unde rezulta imposibilitatea de a te simti motivat in vreun fel. Din cauza lipsei de somn, scade considerabil si nivelul de productivitate.

Aparitia starilor de nervozitate. Lipsa somnului te face sa devii mai usor de enervat, mai irascibil, de cele mai multe ori din motive absolut minore. Oamenii care dorm mai putin reusesc cu greu sa faca fata situatiilor stresante si sa-si controleze temperamentul. Aceste oscilatii de comportament iti pot strica relatiile sociale, cele de la locul de munca si chiar relatia cu partenerul de viata.

Uratirea. Desi nu pare sa aiba vreo legatura, lipsa somnului iti schimba atat aspectul pielii cat si cel al trasaturilor. In plus, pungile si cearcanele pe care le ai sub ochi dupa o noapte de nesomn, in mod sigur nu pot fi acoperite cu usurinta. Asadar dormiti 8 ore pe noapte si nu veti avea aceste probleme pe cap.

http://www.despresuflet.ro/forum/tulburari-de-somn-f114/consecintele-privarii-de-somn-t2414.html

Add a Comment